extraktbryggning

Extraktbryggning - öl och cider

Om du aldrig har bryggt öl tidigare är extraktbryggning ett utmärkt alternativ. Ölbryggning med extrakt kräver inga förkunskaper och minimalt med utrustning.

Att brygga öl med extrakt är ölbryggning i sin enklaste form och kan ge ett fantastiskt resultat, samtidigt som det kräver mindre plats, tid och utrustning än andra bryggmetoder. Låt dig inte luras av dem som säger att extraktbryggning är en genväg eller en bryggmetod endast för nybörjare. Bryggning med extrakt har alla förutsättningar att ge ett lika bra slutresultat som andra tekniker och kan anses som en fullvärdig bryggmetod.

 

 

Vad är extraktbryggning?

Extraktbryggning är ölbryggning där man hoppar över mäskningssteget. Mäskning är det första steget i ölbryggning där man börjar med malt, ofta kallad all-grain ölbryggning. Här behandlas maltet i vatten för att extrahera sockret som jästen äter, som är grunden till all ölbryggning. Vid ölbryggning med extrakt är detta steg redan gjort. Själva ”extraktet” är faktiskt resultatet av denna process i koncentrerad form och kallas ofta maltextrakt. 

Extrakt eller All-Grain?

Att brygga med malt, det vill säga all-grain ölbryggning, är mer komplext och flexibelt än att brygga med extrakt, men det senare har en rad fördelar:

  • Ger ofta en lika bra slutprodukt.

  • Mycket lägre startkostnader.

  • Kräver mindre utrustning.

  • Utrustning tar mindre plats under förvaring och bryggning.

  • Tar kortare tid.

Med andra ord den ideala byggmetoden för dig som vill testa hobbyn eller vill ha en mindre omfattande bryggprocess.

Utrustning till extraktbryggning

Det är inte mycket du behöver för att brygga din egen öl med ett extraktset. Listan nedan täcker allt du behöver för hela processen, från A till öl.

  • Kastrull
    En vanlig kastrull fungerar bra, så länge den rymmer 7 liter eller mer. Det går bra med lite extra utrymme, så att vörten inte kokar över.

  • Litermått
    För uppmätning av vatten och andra ingredienser.

  • Jäsningskärl och jäsningslås
    Finns i olika varianter och storlekar men en standardjäsningshink på 30 liter gör jobbet. 

  • Tvätt- och desinfektionsmedel
    Vi rekommenderar Finest Craftclean för effektiv rengöring och Finest Craftsan för desinfektion.

  • Hydrometer
    En hydrometer behövs för att mäta sockerhalten före och efter jäsning. En refraktometer kan också användas.

  • Maltextrakt
    Det finns många typer av maltextrakt, alla med karaktär. Maltextrakt finns också i pulverform, då kallad spraymalt.

  • Jäst
    Även här finns det olika varianter som kommer att sätta sin prägel på ölet. Hitta den jäst som är avsedd för ölet du vill brygga.

  • Humle
    Humlen tillför smakerna och aromen till ölet. (Vissa typer av maltextrakt innehåller redan humle).

  • Glukos
    Socker tillsätts för att ge näring till jästen. Dextros är en typ av socker som är särskilt lämpad för ölbryggning.

Brew-in-a-box

Våra Brew In A Box-paket är speciellt framtagna för dig som vill brygga med extrakt. Här får du absolut allt du behöver av ingredienser och instruktioner för att brygga 23 liter öl. Det går även bra att brygga egen cider med extrakt. Både utrustningen och process är densamma som vid bryggning av öl. Den enda och ganska uppenbara skillnaden är ingredienserna.

Finest Ölset - American IPA Extraktset 23L
Inte i lager (0 dagar)
549 SEK
Finest Ölset - Tsjekkisk Pils Extraktset 23L
Finest Ölset - Mexican Cerveza Extraktset 23L
20%
Finest Ciderset - Äpple Extraktset 23L
Inte i lager (0 dagar)
499 SEK

Startpaket för ölbryggning med extrakt

Vi har satt ihop det ultimata startpaketet för dig som vill komma i gång med extraktbryggning. Paketet inkluderar valfritt ölextrakt eller ciderextrakt, samt all utrustning du behöver för att brygga din egen öl. Dessutom får du en bryggsked, litermått, LCD-termometerremsor till ditt jäskärl och extra dextros. Detta startpaket är perfekt för dig som vill testa ölbryggning för första gången!

Startpaket med ciderkit, Päron Kom igång med cider idag!
20%
Startpaket med ciderkit, Äpple Kom igång med cider idag!
20%
Startpaket med cidersett, Skogsbär Kom igång med cider idag!
20%
Startpaket med Finest American IPA Börja brygga öl idag!
20%
Startpaket med Finest Czech Pils Börja brygga öl idag!
20%
Inte i lager (1 dagar)
1 067 SEK
854 SEK
Startpaket med Finest Weissbier Börja brygga öl idag!
20%
Inte i lager (1 dagar)
1 067 SEK
854 SEK

Hur brygger man öl med extrakt?

Att brygga öl är enkelt och roligt! Följ dessa enkla steg för en lyckad bryggdag. 

  1. Packa upp
    Ta fram ingredienserna, men vänta med att öppna dem tills du behöver dem.
  2. Hydrera jästen
    Häll och rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten (30-35°C). När allt är upplöst, täck med folie och låt stå i 15-20 minuter.
  3. Koka upp malt och glukos
  4. Desinficera jäsningshinken
    Medan vörten kokar, desinficera ditt jäskärl. Blanda 10ml Finest Craftsan i 5l vatten i karet, lägg på locket och skaka ordentligt så att alla ytor kommer i kontakt med blandningen. Efter 30 sekunder kan du hälla ut blandningen. Var inte rädd för skummet! – Det går bra om det blir lite skum kvar, Finest Craftsan kommer inte att ge någon avsmak på ölen eller förstöra jäsningen.
  5. Häll i extraktet och vatten i jäskärlet.
    Häll innehållet i kastrullen i jäskärlet. Fyll sedan upp med 23 liter kallt vatten och rör ut så att allt blandas.
  6. Tillsätt jästen
    Ta bort folien och rör ner den återhydrerade jästen innan du häller den i jäskärlet. Lägg sedan på locket på jäskärlet och skaka ordentligt för att tillsätta syre i vörten.
  7. Mät originalgravitation (OG)
    Följ instruktionerna för din hydrometer eller refraktometer och notera mätningen. När jäsningen är klar, mät Final Gravity (FG). Dessa två mätningar tillsammans kommer att göra det möjligt att bekräfta att allt har gått som det ska, samt ge alkoholprocenten på din öl.
  8. Lagring och jäsning
    Fyll jäsningslåset med vatten till sträcket och fäst det ordentligt i öppningen på jäskärlet. Ställ jäskärlet till lagring och låt det stå orört vid den temperatur och tid som anges i på förpackningen av extraktet.

 

Happy Brewing!