bli en bättre ölbryggare

Bli en bättre ölbryggare – 8 tips

Hur blir du en bättre ölbryggare? Har tar du ölet till nästa nivå? Vi har samlat några tips som kommer väl till pass när du ska brygga ännu bättre öl.

1. Jäsning, jäsning, jäsning

Allt handlar om jäsning. Du har mycket att vinna på att få kontroll på jäsningen.

  • Använd tillräckligt med jäst. För torrjäst kan du följa tillverkarens rekommendationer.
  • Kontrollera temperaturen på din jäsning. En extern termostat, som t.ex ITC-308, är ett prisvärt alternativ till att temperaturstyra ett kylskåp på. Alternativt kan du kolla in Ferminator som är en mycket bra jäskammare till en rimlig kostnad. Vill man gå hela vägen så finns alltid möjligheten att köpa unitanks med glykolkylning för att ha full kontroll.
  • Tillsätt rent syre. Skakning, omrörning eller andra metoder förser inte vörten med tillräckligt syre. Det är en bra början, men om du vill nå de optimala nivåerna måste du tillsätta rent syre.
  • Kom ihåg jästnäring!

2. Ha tålamod

Alla ölbryggares stora synd: Att ha bråttom. Det är ingen slump att den sista ölen i fatet eller burken är bäst. Låt ölet mogna tillräckligt länge. Ofta betyder det en månad eller mer, detta är såklart beroende på ölstil. Ju mer du slarvar med bryggningen, desto längre tid tar det också för smakerna att sitta. Se också till att ölen är helt utjäst innan du buteljerar den på flaska/burk/fat. Många belgiska stammar arbetar mycket långsamt de sista 2 veckorna jäsningstiden, och bör ofta ligga längre, var noga i dina mätningar innan du tappar/buteljerar din öl.

3. Smaka av ölet

Är bitterheten där den ska vara? För mycket maltkaraktär? Hur är det med kolsyrenivån? För lite humle? För mycket humle? Skriv ner det till nästa gång och justera efter behov. Om du inte är nöjd med smaken, se punkt 2.

4. Brygg samma öl flera gånger

Om du vill bemästra något måste du göra det igen och igen. Ölbryggning är inget undantag och genom att göra små justeringar under varje nytt tillfälle hittar du så småningom det perfekta receptet. Alla borde ha en "husöl" som bryggs ofta.

5. Mät och skriv ner allt du gör

Du har säkert hört det tusen gånger, men det är alltid måttet du inte har noterat som du senare behöver. Gör det till en vana att anteckna värden, mått och tider. 

6. Var klarsynt

Nej, inte bokstavligt talat. Gör vad du kan för att göra din öl ”klar” om det är det som är målet (du dricker också med ögonen). Använd klargörande medel och cold crash. Vissa ölstilar, som NEIPA och veteöl, ska vara disiga – och det ska de få vara.

7. Brygg öl till dig själv

Brygg öl som du gillar. Då får du mycket mer glädje av både ölbryggningen och slutprodukten. 

8. Vattenjustering

Du kanske har hört att "vattenjustering är onödigt"? Sanningen är enkel och okomplicerad: det gör skillnad. När du har kontroll över punkterna ovan i den här listan är det dags att börja med vattenjustering. Du kan givetvis justera vattnet från dag 1, men förvänta dig ingen tydlig förbättring av ölet. Skillnaden ligger i detaljerna!