2. Ha tålamod
Alla ölbryggares stora synd: Att ha bråttom. Det är ingen slump att den sista ölen i fatet eller burken är bäst. Låt ölet mogna tillräckligt länge. Ofta betyder det en månad eller mer, detta är såklart beroende på ölstil. Ju mer du slarvar med bryggningen, desto längre tid tar det också för smakerna att sitta. Se också till att ölen är helt utjäst innan du buteljerar den på flaska/burk/fat. Många belgiska stammar arbetar mycket långsamt de sista 2 veckorna jäsningstiden, och bör ofta ligga längre, var noga i dina mätningar innan du tappar/buteljerar din öl.
3. Smaka av ölet
Är bitterheten där den ska vara? För mycket maltkaraktär? Hur är det med kolsyrenivån? För lite humle? För mycket humle? Skriv ner det till nästa gång och justera efter behov. Om du inte är nöjd med smaken, se punkt 2.
4. Brygg samma öl flera gånger
Om du vill bemästra något måste du göra det igen och igen. Ölbryggning är inget undantag och genom att göra små justeringar under varje nytt tillfälle hittar du så småningom det perfekta receptet. Alla borde ha en "husöl" som bryggs ofta.