Äntligen så har vi torrjäst från AEB. Producerad i Sverige!

 

AEB står för "Agency of Enology of Brescia" och företaget har sitt huvudkontor och produktion i Brescia, en liten stad öster om Milano. Sedan företaget grundades 1963 så har vinjäst varit deras fokus men 2006 utökade de sortimentet genom att även börja producera jäst till ölbryggning.

 

AEB tillverkar högkvalitativ torrjäst och håller snabbt på att bli ett erkänt varumärke bland kommersiella bryggerier i hela Skandinavien.

 

För närvarande finns fyra jäststammar tillgängliga i 11,5 g förpackningar.

Vad säger bryggare om jästen från AEB?

 

"Vi har mer eller mindre uteslutande använt AEBs torrjäst New-E på hela vårt produktsortiment sedan våren 2022. 

 

Vi var länge på jakt efter en torrjäst som komplement till vår ordinarie flytande husjäst vid tillfällen då jästskördning inte gick att få in tidsmässigt i produktionsschemat eller situationer då vi inte ville ”re-pitcha” jästen efter ett visst antal generationer. Helt enkelt tillfällen då vi behövde en kvalitativ, förmånligt prissatt jäst som enkelt gick att ha på lager, men som ändå hade de tropiskt fruktiga estrarna vi vill åt i våra hazy IPA. Det visade sig att AEB New-E hade alla dessa kvaliteter och mer därtill.

 

Efter att ha A/B-testat New-E mot vår flytande jäst i ett antal tester fann vi inte längre några anledningar till att inte gå över till New-E helt och hållet."

 

Niklas Lundgren, Apex Brewing Co