Best Wheat Malt
Vetemalt är basen till samtliga veteöl som Tysk Weissbier och Belgisk wit och ger en lätt friskhet och den typiska överjästa veteölsmaken.
Jämfört med pilsnermalten har vete en högre proteinhalt och används därför ofta för att ge ölet en lite fylligare kropp och bättre skumfasthet.
Normalt vid bryggning av veteöl använder man minst 50% vetemalt.
Om man önskar att hjälpa ölets skumfasthet som exempelvis lageröl, Pale Ale är det normalt med ca 5%.
Malt Specifications
Specification |
Unit |
Minimum |
Maximum |
Moisture content |
% |
|
5,5 |
Extract fine grind, dry basis |
% |
82,0 |
|
Fine-coarse difference EBC |
% |
|
2,5 |
Viscosity (8,6%) |
mPa-s |
|
1,99 |
Friability |
% |
|
|
Glassiness |
% |
|
|
Protein, dry basis |
% |
|
13,5 |
Soluble nitrogen |
mg/100g Malz-Trs |
680 |
850 |
Kolbach index |
% |
36,0 |
46,0 |
Wort color (EBC) |
EBC |
3,6 |
6,0 |
Wort color (L) |
L |
1,9 |
2,7 |
Wort pH |
|
5,6 |
6,1 |
Grading > 2,5mm |
% |
|
2,0 |
Diastatic power |
WK |
250 |
|